Köttindustri utomlands och i Sverige

Det är främst under de senaste åren som köttindustrin har blivit ett hett samtalsämne. Det talas bland annat om att djuren behandlas för dåligt, om att kött orsakar sjukdomar och om att klimatpåverkan blir allt för hög om människor fortsätter äta kött i samma omfattning som i dag. Men hur ser köttindustrin ut i Sverige och utomlands egentligen?

Köttindustrin i Sverige

I Sverige finns det relativt stränga lagar för djurskydd med mera. Det gör att djuren inom köttindustrin har det relativt bra till skillnad från djur i andra länder. Man kan dock inte bortse från att djuren trots allt inte har det fullt så bra som de kanske borde.

När det gäller köttindustrin i Sverige finns det både små och stora slakterier. Några av de mindre ligger direkt på gårdarna. Det gör att djuren inte behöver transporteras för att slaktas. Ofta kan också paketering av köttet äga rum på gården. Det gör att man inte behöver tänka på transporter och annat som kan orsaka onödiga utsläpp. Dessutom behöver djuren inte lämna den vanligtvis trygga gården. Det ger ett mindre stressat kött.

När det gäller antibiotika och andra läkemedel finns det också regler för att köttet inte får innehålla mer än vissa halter för att få användas till livsmedel.

Köttindustri utomlands

Utanför Sveriges gränser finns det inte alltid lika starka regelverk som står på djurens sida. Det förekommer till exempel att djuren får transporteras långt utan mat och vatten. Det kan också hända att djuren får stå ovanpå varandra i transporterna på grund av att det är så pass trångt. Under uppstallning är det inte heller så noga.

Det kan också hända att djur utomlands får slaktas trots att de har en hel del antibiotika i blodet. Köttet kan trots allt användas till livsmedel. Vilken påverkan det har på människan är än så länge inte känt då inga studier har gjorts. Det kan också hända att sjukdomar med mera kommer ut då antibiotikan döljer flera av symtomen på sjukdomarna.

Att köpa importerat kött

Det finns möjlighet att köpa importerat kött i svenska matbutiker. Några har valt att helt undvika det importerade köttet både av djurrättsskäl men också av klimatmässiga skäl. Men man kan inte bortse från att det många gånger är billigare att köpa det importerade köttet än det kött som kommer från ekologiska, närliggande gårdar. För stora familjer eller för dem som inte har så stor plånbok att röra sig med kan det importerade köttet vara det som gör det möjligt att äta kött över huvud taget. Det är dessutom klokt att tänka på att även svenskt kött ibland kan transporteras långt. Ibland kan gårdarna inte slakta själva och då ska djuren transporteras till slakt, styckning, paketering med mera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *