Att arbeta med köttdjur

Köttdjur är den kategori av djur som föds upp för att slaktas och bli till människoföda. Ofta benämns kor antingen som mjölkdjur eller som köttdjur. Ofta hamnar mjölkkor också till slut på ett slakteri men de har i regel inte lika fint kött som de framavlade köttdjuren. Även grisar föds upp till att bli köttdjur i stort skala. Men vad är viktigt att tänka på när man arbetar med de djur som så småningom blir mat?

Djurens välmående

Även om många köttdjur inte lever lika länge som de djur som inte föds upp för att bli mat är det viktigt att djuren har det bra under sin livstid. Djuren ska till exempel inte plågas i onödan, det gäller både under uppväxten och under slakten. I regel kan man också se att köttet blir betydligt bättre om djuren får ha det bra, om de får röra på sig och om de får ett bra foder.

Redskap som kan behövas

Köttdjur kan födas upp i liten eller stor skala. I regel finns de på en bondgård. Det kan krävas en hel del redskap, fordon och tillbehör för att sköta dem. Om djuren går ute på vintern behöver man se till att snöröja och halkbekämpa ytor djuren går på. Annars finns det risk att de skadar sig. Är bondgården lite större bör en traktor användas och på dess hjul bör en snökedja fästas. På så sätt får traktorn bättre grepp. Kedjorna kan även behövas om traktorn ska köras på en rejält lerig åker eller på andra platser där greppet är mycket dåligt.

Traktorn behövs inte bara för sysslor utomhus. Den kan också användas för att köra vatten till hagar, för att mocka ut i stallar och en hel del annat. Just traktorn är i regel ett av de allra viktigaste fordonen.

Viktigt med hygien

När man arbetar med djur är hygienen överlag viktig. Man bör se till att byta kläder och stövlar mellan stallarna och det skadar inte att rengöra och sanera traktorn. Det är också bra att ha olika kar där man kliver i med stövlarna innan man går in i stallen. Det finns flera bra lösningar som är bakteriedödande.

Att sköta slakten själv

Om man har en mindre uppfödning av köttdjur kanske man inte tänker sälja så mycket kött. Såvida man har kunskapen kan man med fördel sköta slakt och styckning av djuren på egen hand. Det krävs dock att man också har den utrustning som krävs. Ibland kan också en veterinär hjälpa till med avlivningen och sedan kan man sköta styckningen. På så sätt slipper djuren långa och psykiskt krävande transporter. Dessutom vet man att djuren haft det bra under hela sitt liv och att de även fått avsluta det på ett tryggt sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *