5 fakta om köttindustrin

Världen över slaktas varje år cirka 70 miljarder landdjur för mat, varav fisk och skaldjur är uteslutna.

Köttindustrin har genomgått flera steg i sin utveckling. Fram till 1800-talet bearbetades och såldes kött på lokala marknader. Det var genom nya kyltekniker på 1870-talet som köttindustrin kunde börja expandera och växa. 1930-talet och årtiondena därefter var en period av stagnation följt av den stora depressionen och andra världskriget. Vid slutet av 1950-talet började en ny ljus period av innovation och produktionstillväxt, däribland uppkomsten av nya konsumtionstrender och stormarknader. Från och med mitten av 1970-talet karaktäriseras köttindustrin av stark tillväxt, heterogenitet och specialisering inom såväl marknadsföring som produktion. I vårt moderna samhälle med demokrati, sociala medier och möjligheten att Jobba hemifrån fortsätter kött utan förminskad styrka vara omåttligt populärt. Läs mer här om köttindustrin idag. Förutom att vara populärt är kött även en lukrativ och omdebatterad industri, med flera häpnadsväckande faktum som presenteras här.

1.Världens största producenter av nötkött: Världens tre största producenter av nötkött producerar tillsammans nära 50 procent av världens nötkött, vilka är USA, Brasilien och Europeiska unionen. USA och Brasilien är de två länder som producerar allra mest nötkött, 20 respektive 15 procent. På fjärde plats, efter Europeiska unionen kommer Kina.

2. Ökad köttkonsumtion: Bättre levnadsstandard, förbättrad vetenskap och teknik, globalisering, hyperindustrialisering, stigande inkomster har lett till kraftigt ökad köttkonsumtion världen över. Även statistik visar otvetydigt att konsumtionen ökat. De senaste 20 åren har global köttkonsumtion ökat med 64 procent.

3. Världens mest uppskattade kött: Wagyukött från Japan är världens dyraste och mest uppskattade nötkött. Exklusiv wagyu kostar upp till 4000 kronor per kilo.

4. Köttens huvudstad: För köttentusiaster är Hereford i Texas känt som ”Nötköttens huvudstad” på grund av den stora mängden nötkreatur i området.

5. Ökad efterfrågan: På grund av den stora efterfrågan på kött ökar produktionen av kyckling och fläsk intensivt. År 2018 låg global köttkonsumtion på 360 miljoner ton.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *