Alternativ till kött och köttindustri

Det har blivit allt mer populärt att dra ner på sin köttförbrukning. Vissa gör det av moraliska skäl, andra av miljömässiga sådana. Några blir veganer, andra vegetarianer och vissa äter helt enkelt bara lite mindre kött. Det finns också de som helt undviker kött från stora köttindustrier. Istället väljs kött från små gårdsslakterier.

Vegetarisk eller vegansk ersättning till kött

I dag finns det flera veganska och vegetariska alternativ till kött. När man ska laga och finna inspiration till pastarätter https://www.barilla.com/sv-se/pasta-inspiration och sås kan man till exempel välja vegetarisk färs, köttfria köttbullar eller veganska skinkalternativ. Även när det gäller fisk, kaviar och liknande finns det flera substitut som innehåller bra näringsämnen och som smakar gott.

Välja gårdsslakterier istället för större köttindustri

Många väljer bort kött från stora köttindustrier och väljer kött som slaktas och styckas direkt hemma på gården. De flesta anser att köttet smakar bättre och att djuren har det bra istället för att behöva skickas iväg på långa transporter eller i stora lastbilar bara för att slaktas. Det ger också en minskad miljöpåverkan när köttet inte transporteras runt. I flera fall är det också som så att de små gårdarna säljer mjölk, ostkaka, grönsaker och annat som är ekologiskt producerat. Det innebär att man kan få ihop till flera middagar bara genom att handla i gårdsbutiker.

Få i sig alla näringsämnen

Om man väljer att sluta äta kött kan man få höra att man inte får i sig alla näringsämnen. Det här är dock inte riktigt sant. Det krävs bara lite eftertanke kring hur man äter. Det går alldeles utmärkt att helt sluta äta kött så länge man ersätter köttet med andra alternativ. Man behöver inte heller äta halvfabrikat eller veganska samt vegetariska kötträtter utan man kan istället äta grönsaker, linser med mera. Särskilt linser är väldigt proteinrika livsmedel och de går att använda till både såser, biffar och en hel del annat. Det finns både gröna, svarta och röda linser man kan prova och även barn brukar uppskatta smaken av dem. Även ärtor och andra baljväxter är nyttiga oavsett om man äter kött eller inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *