Bästa vinet till kött

Vin och kött går hand i hand, men vilket vin är egentligen bäst till kött? Det finns en hel del att tänka på när du väljer vin till maten. Du bör ta hänsyn till vad du äter och hur det är tillagat. Dina egna preferenser är också viktiga för att hitta det bästa vinet till köttet.

Alltid rött, eller?

Rött vin till kött är en klassisk kombination. I de allra flesta fall är ett rött vin det bästa valet till olika kötträtter. Röda viner är tanninrika och innehåller ofta högre alkohol vilket gör att de balanserar den höga fetthalten och smakerna i kötten. Hos https://vinoteket.se/ hittar du stort sortiment av olika sorters viner. Här kan du välja bland klassiska rödviner som passar med kött, exempelvis shiraz, cabernet sauvignon och sangiovese. Hos vinoteket beställer du enkelt och tryggt vin på nätet. Vinerna är utvalda av experter och alla priser inkluderar skatter och avgifter, så du behöver inte oroa dig för att betala alkoholskatt när du handlar.

Även om rött vin oftast är det bästa valet så finns det även en del vita som passar till framför allt lättare kötträtter. Välj gärna ett fylligt ekfatslagrat vitt vin, exempelvis en chardonnay.

Hur är köttet tillagat?

Du bör även tänka på hur köttet är tillagat och vilka tillbehör som serveras. Grillat kött ger en rökig smak och därför passar viner med rökiga toner, exempelvis shiraz eller pinotage. Feta tillbehör eller såser som potatisgratäng eller bearnaisesås behöver ett vin med hög fruktsyra som kan balansera fettet.

Välj ett vin som du gillar

Nyckeln för en lyckad mat- och vinmatchning är att välja ett vin som du tycker om. Försäljningsstatistiken visar att Italien är det överlägset populäraste vinlandet när svenskarna ska handla vin. Om du inte vet vad du gillar för vin kan du börja med att testa italienska klassiker som chianti classico eller amarone som båda passar mycket bra till olika kötträtter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *