Välja bort kött för sin och djurens hälsa

I dag blir det allt mer vanligt att medvetet köpa svenskt kött, eller att helt enkelt helt sluta köpa kött. Många väljer bort kött för djurens skull eller för miljöns skull. Andra väljer bort det för att de helt enkelt själva mår bättre när de äter mer eller helt vegetabilisk kost. Är kött bra för hälsan, och är slakt verkligen djurplågeri?

Är kött bra för hälsan?

Det finns inte något som säger att man måste äta kött för att man ska kunna leva som människa. Kött innehåller dock en hel del näringsämnen som man behöver. De går dock att ersätta genom att äta linser, eller genom att ta kosttillskott med mera. Många som slutar äta kött märker stor skillnad på sitt mående överlag. Om man har artros i ett knä kan man känna sig bättre. Sedan om det har just en koppling till att man slutat äta kött eller inte är inte lika lätt att påvisa.

Att bli vegetarian eller vegan

Det blir allt mer vanligt att bli vegetarian eller vegan. En vegetarian äter vissa produkter som kommer från djurriket och i vissa fall äter de även fisk, kyckling och skaldjur. Det är inte heller ovanligt att de äter ägg och dricker mjölk till exempel. Om man däremot är vegan varken äter eller dricker man något som kommer från djurriket. Man äter inte honung, saker med gelatin, kött, fisk eller liknande. Man har helt enkelt en helt vegetabilisk kost.

Om man vill bli vegetarian eller vegan kan det vara en stor omställning till en början. I dag finns det dock en stor del olika färdiga rätter med mera att välja mellan för den som kanske inte lärt sig att laga vegansk mat. Många av de veganska och vegetariska alternativen smakar inte helt olikt vanligt kött. Det kan göra omställningen lite lättare.

Bara köpa kött från små, lokala gårdar

Andra väljer att fortsätta äta kött men de köper köttet från mindre lokala bondgårdar där djuren slaktas och styckas på plats. Det kan kosta några kronor mer men å andra sidan vet man att djuren inte har behövt transporteras långa sträckor för att komma till slakteriet.

Är slakt djurplågeri?

I de allra flesta fall går slakten snabbt. Så är dock inte alltid fallet. Djuren kan behöva åka i lastbilar långa sträckor och det förekommer att de avlider av värme, tryck eller kyla under transporten. På stora slakterier kan det också förekomma en del väntetid mellan det att djuren lastats av till dess att de slaktas. Då får djuren ofta gå i gångar eller stå uppstallade. I Sverige finns det vissa regler för hur uppstallning med mera ska se ut, men det betyder inte att djuren har det bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *