Hur går en arbetsdag till?

En arbetsdag på ett slakteri kan se ut på många olika sätt beroende på vilka arbetsuppgifter man har, om slakteriet är stort eller litet med mera. Här kommer vi att ta upp ett par olika arbetsuppgifter och titta lite närmare på dem.

Entré och klädbyte

Om man arbetar på ett slakteri kommer man ganska snabbt att bli varse att det krävs relativt stora säkerhetsåtgärder för att komma in på slakteriet. Det finns ofta staket med grindar och när man väl har kommit förbi dem kan det krävas att man visar upp eller scannar passerkort med mera för att bli insläppt. Det beror helt enkelt på att aktioner har skett mot slakterierna. Det har till exempel inträffat att olika djurorganisationer som Djurens Rätt och Djurrättsalliansen har tagit sig in och släppt ut djur, filmat och mycket annat på slakterierna. När man har kommit en bit in på slakteriet är det dags att byta kläder. Om man endast arbetar på kontor har man vanligen en annan ingång som inte kräver klädbyte. I annat fall är det byte till skyddsskor, overall och hårnät som gäller. Klädbytet finns både för att man inte ska smutsa ner de egna kläderna, samt i smittskyddssyfte. På ett slakteri är det nämligen mycket noga med hygienen. Om det skulle visa sig att ett djur är sjukt får smittan inte sprida sig vidare inne på slakteriet eller utanför det.

Arbetsuppgifterna

Arbetsuppgifterna på slakteriet är många. Man kan antingen ha ansvar för själva slakten, för skötsel av eventuella uppstallade djur, för städning eller något helt annat. Många anställda har också varierande uppgifter för att arbetet inte ska bli för monotont. Det finns dessutom veterinärer ute på slakterierna som har koll på djuren under leveransen, uppställning och även efter slakten så att allt ser bra ut.

När oväntade saker händer

När man arbetar på ett slakteri kan det då och då hända oförutsedda saker. Man kanske upptäcker att ett djur är skadat, eller att det är sjukt. Det kan också plötsligt vara någon obehörig inne på området som protesterar. Innan man börjar arbeta på slakteriet hör det till vanligheterna att man får gå en internutbildning där just de här sakerna tas upp. Det viktiga är att man tar det lugnt när något händer och att man kontaktar ansvarig på platsen så snart som möjligt. Man bör se till att alltid hålla lite extra koll runt omkring sig under arbetet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *