Hygien

På ett slakteri är det mycket viktigt att sköta hygienen. Man måste se till att man själv håller sig ren, och dessutom måste man se till att lokalerna är rena. Men vilka regler finns det egentligen kring hygienen på ett slakteri? De kan självklart variera lite mellan de olika slakterierna som finns men några regler är desamma överallt.

Rena arbetskläder

Det viktiga är att man som anställd har rena arbetskläder. Blodiga eller smutsiga kläder hör inte hemma där det styckade köttet hanteras. När kläderna smutsas ner är det dags att byta dem. Ofta används engångsoveraller som kastas efter användning. Det gör att man inte behöver tänka på tvätt, fläckar som inte går bort och så vidare. Dessutom kan overallerna brännas, vilket är en fördel om smittor med mera skulle komma in på slakteriet.

Håll rent

Ett annat viktigt ämne är renhållning. Man behöver hålla arbetsplatsen ren för att flugor, råttor och andra skadedjur inte ska lockas in på slakteriet. Dessutom bildas det bakterier i blod och kroppsvätskor. Det är med andra ord viktigt att man som anställd ser till att allt avfall hamnar där det ska. Om det finns en källsortering ska den användas och det är klokt att se till att man lägger på locken på tunnorna efteråt. Om det finns ett stall bör det noga mockas varje dag och man måste också se till att eventuella gångar med mera också görs rena. Man bör också spola bort blod och andra vätskor från golvet så att det blir rent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *