Halalslakt

 

När man arbetar på ett svenskt slakteri är halalslakt troligen inget man kommer i kontakt med så ofta. För bara ett par år sedan var den här typen av slakt något som i stort sett aldrig förekom i Sverige. Men i takt med att allt fler muslimer har flyttat till Sverige ökar också efterfrågan på halalslaktat kött. Men vad är det egentligen?

Djuret ska slaktas på ett visst sätt

Enligt Islam ska djur slaktas på ett visst sätt för att det ska vara okej att tillaga och äta dem. Det är just det sättet som kallas halal. Islam menar att det finns regler från gud för hur ett djur ska slaktas för att det ska vara rent och hygieniskt. Det innebär bland annat att djuret inte får dö av till exempel en bedövningsmetod innan slakten. Djuret kan inte heller ätas om det har strypts, om det är självdött, om det ramlat, eller om det har fällts av vilda djur. I de här fallen måste köttet kasseras. Djuret måste slaktas med ett enda snitt över halsen. Snittet ska nå matstrupe, karotidartärerna samt luftstrupe men det är viktigt att inte ryggmärgen blir avskuren.

Mycket omdiskuterat

Metoden halalslakt är mycket omdiskuterad. Det sägs bland annat att djuret känner smärta vilket muslimer ofta förnekar. På flera större slakterier i Sverige och inom Europa väljer man dock att inte använda sig av halalslakt. Många gånger beror det på att kunskaperna inte finns, andra på att det inte finns imamer som kan vara med och övervaka slakten. Även länsstyrelsen har ett finger med i spelet då de länge varit kritiska mot halalslakten.

Hur vet man om köttet är halal?

Ibland kan det vara svårt att veta om köttet man köper är halalslaktat. I de allra flesta fall kan man dock läsa sig till om så är fallet eller inte genom att titta på förpackningen. Det kan antingen stå halal eller så finns den speciella halalsymbolen med. Om man inte vill ha halal är det bra att leta efter det.

Att inte vilja ha halal

I många skolor har det blivit standard att allt kött som serveras är halal för att alla ska kunna äta. Enligt Skolverket är det dock helt i sin ordning om elever inte vill ha halal. Då ska kött som inte är slakat enligt en metoden användas istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *