Nötkött

Nötköttet är en av de vanligaste köttsorterna att äta i Sverige. Köttet kan både serveras som biffar, som stekar och som färs. Möjligheterna är i stort sätt oändliga. När man lägger till lite olika kryddor med mera finns det än fler rätter att välja mellan. Här tar vi upp lite mer kring det svenska nötköttet.

Var kommer nötköttet ifrån?

I Sverige är det som så att en stor del av nötköttet kommer från mjölkkor som skickas till slakt efter att ha blivit för gamla eller efter att de skadats. En annan stor del kommer från de tjurkalvar som mjölkkorna föder. Tjurkalvarna föds upp inomhus, på stall och de slaktas sedan när de är omkring 18 månader gamla.

Är köttet miljövänligt och hur är det med djurskyddet?

Nötkött är inte det allra mest miljövänliga köttet. Det går åt en hel del yta för att ha kor och dessutom går det åt mycket drivmedel för foderproduktion med mera. När det gäller djurskydd är det relativt gott men enligt den svenska djursskyddslagen får tjurar spendera ett helt liv inomhus utan att någonsin gå utanför stalldörren och få frisk luft. Det kan också förekomma att djuren föses med hårdhänta metoder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *