Fläskkött

Fläskkött är troligen det allra vanligaste köttet i svenska hem. Det har en mild smak som de flesta gillar, det är enkelt att tillaga och det är många gånger betydligt billigare än nötkött. Men man kan inte bortse från att grisarna i Sverige inte alltid har det så bra.

Mycket inomhustid

I den större produktionen av fläskkött föds grisarna upp inomhus. Både suggan och kultingarna är inne, och ingen av dem ser utsidan på stallet. Suggan får ungefär två kullar med kultingar varje år. De får dia och vara hos suggan ett par veckor, upp till en månad. Sedan flyttas de samman med andra grisar till mindre hägn och slaktas när de är ungefär 5 månader gamla. Under tiden får de ett proteinrikt foder som gör att de växer snabbt. Ofta innehåller fodret soya och rester från livsmedel.

Djurskydd och antibiotika

Hos WWF kan man läsa om att djurskyddet för de svenska grisarna är relativt gott om man jämför med andra länder men man kan inte bortse från att grisarna ofta har för lite att göra. Dessutom kan grisarna ibland komma åt att bita på varandra och det kan uppstå infektioner. Då måste grisen behandlas med antibiotika. Ibland sker dock inte det utan grisen skickas till slakt efter ett tag i alla fall. När det gäller antibiotikan finns det regler för att grisarna inte får slaktas innan det gått en viss tid sedan behandlingen. Ibland sker det dock att reglerna inte följs.

Klimatet

När det gäller klimatet är griskött inte alls så bra. I grisarnas foder finns en hel del bekämpningsmedel och det är främst soyan som bidrar till det. Dessutom blir det en del utsläpp vid transporter med mera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *