Lammkött

En typ av kött som kanske inte är fullt lika vanlig på det svenska matbordet är lamm. Trots det har lamm börjat att dyka upp mer och mer i affärerna och prislappen är inte alltid den lägsta. Lammköttet är många gånger ekologiskt och det vanligaste är att man ser det omkring påsk och jul. Men hur är det med svenskt lammkött egentligen?

Produktion

Lammkött finns i Sverige under hela året och det produceras också året runt. När det gäller lammen föds de på våren och sedan får de allt som oftast gå på bete. När de är mellan 5-6 månader skickas de till slakt. Lamm föds också på hösten och de föds ofta upp inne med kraftfoder. De slaktas ofta tidigare än de lamm som fått gå ute. De slaktas innan de får komma ut på bete alls. Om en gård vill ha Svenskt sigill på sitt kött får den här typen av uppfödning inte förekomma. Då ska lammen ha tillgång till utevistelse. Att de går lösa i hagar inomhus med halm på golvet spelar ingen roll. När det gäller lammkött är reglerna kring djurskydd starka men klimatmässigt är köttet inte lika bra.

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *